Begeleiding bij levensoriëntatie

voor een fysieke én mentale gezondheid

Runningtherapie

Wat is runningtherapie?

Runningtherapie is het therapeutisch inzetten van een rustige duurloop om de psychische conditie te verbeteren. Het helpt je om stress, somberheid, lusteloosheid, onzekerheid en angst te verminderen. Onder begeleiding van een runningtherapeut leer je om stap voor stap het hardlopen in te passen in je leven. In een veilige en plezierige omgeving leer je om zelfstandig een duurloop van 30 minuten te voltooien. Regelmatig hardlopen draagt niet alleen bij aan je lichamelijke conditie, maar ook aan je psychische conditie. Je levenslust neemt toe en je voelt je meer ontspannen. Het helpt je om meer contact te maken met je lichaam en weer trots te zijn op wie je bent.

Anders dan bij een reguliere hardlooptraining gaat het bij runningtherapie niet om je prestaties, maar om het bewegen zelf. Door de loopafstand onder begeleiding van een runningtherapeut steeds wat op te schroeven, maakt je lichaam stoffen aan als dopamine, serotonine en endorfine, waardoor je beter in je vel gaat zitten. Door het bewegen neemt ook de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol af, waardoor je stresstolerantie toeneemt en je stemming verbetert. Je zult ervaren wat hardlopen met je doet. Na de cursus runningtherapie ben je in staat om op eigen kracht door te gaan met hardlopen, zodat je lichamelijk én mentaal beter in je vel zit.

Runningtherapie is in de eerste plaats een aanvulling op reguliere behandelvormen als gesprekstherapie en/of medicatie en valt goed te combineren. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat regelmatig bewegen ons lichamelijk én mentaal meer dan goed doet. Het kan dan ook wenselijk zijn om eerst met runningtherapie te starten, alvorens te beginnen met medicatie. Runningtherapie kent namelijk geen contra-indicaties, wat betekent dat je geen last hebt van bijwerkingen. Waar een medicijn als antidepressiva samen kan gaan met bijwerkingen als slapeloosheid, hoofdpijn, misselijkheid, gewichtstoename en seksuele problemen, kent runningtherapie geen bijwerkingen. Nou ja, alleen wat pijn in de spieren misschien…

Voor wie is runningtherapie?

Runningtherapie is er voor mensen die om verschillende redenen niet makkelijk en op eigen kracht tot bewegen komen. Wanneer je last hebt van de volgende klachten kan runningtherapie iets voor je zijn:

 • Psychosomatische, vage, onbegrepen klachten. Te denken valt aan: chronische vermoeidheid of pijn; fibromyalgie; tintelingen of een doof gevoel in de huid; hoofdpijn en/of migraine; oorsuizen; pijn in de buik; pijn in de nek, rug en/of gewrichten.
 • Stress
 • Overspannenheid / burn-out
 • Angst- en paniekaanvallen
 • Depressie
 • Vermoeidheid
 • Problemen met slapen
 • Slechte lichamelijke conditie door overgewicht
 • Lusteloosheid
 • Hyperactiviteit
 • Agressie / impulsiviteit

Om deel te nemen aan runningtherapie is geen ervaring met hardlopen vereist. Integendeel, zeker voor mensen die in hun dagelijkse leven weinig of nooit bewegen en/of hardlopen is runningtherapie een aanrader.

Mensen die deelnamen aan runningtherapie en in hun dagelijkse leven regelmatig hardlopen voelen dat zij:

 • Meer ontspannen zijn
 • Beter slapen
 • Hun lichaam weer ontdekken en zich beter voelen
 • Meer levensvreugde hebben
 • Beter in hun vel zitten
 • Een betere conditie hebben
 • Minder somber, lusteloos en/of angstig zijn
 • Actiever in het leven staan
 • Minder last hebben van burn-out klachten

Hoe werkt het?

De intake

Als je je bij ons aanmeldt starten we met een vrijblijvend intakegesprek om kennis te maken en is er voor jou de gelegenheid om toe te lichten waarom je geïnteresseerd bent in runningtherapie. Om jouw lichamelijke conditie te bepalen doen we een conditietest en meten we je Body Mass Index (BMI). Aansluitend staan we stil bij de lichamelijke activiteiten die je de laatste zes maanden hebt gedaan. Tevens vraag ik je om een medische vragenlijst in te vullen om een beeld te krijgen van je algehele gezondheid; lichamelijk én psychisch. Op basis van deze informatie bepalen we in samenspraak jouw trainingsdoelen.

De cursus

De eerste sessie loop je samen met de runningtherapeut. Bij voorkeur loop je nadien, onder begeleiding van een runningtherapeut, in een kleine groep van 2 of 3 personen. Naast de sociale component bij runningtherapie in groepsverband, wat ten goede komt aan je motivatie en het plezier, helpt het je om ervaringen uit te wisselen. Op die manier kun je iets van elkaar opsteken. Het gaat om een 10-weekse cursus, waarbij je een keer per week onder begeleiding van de runningtherapeut loopt en twee keer per week zelfstandig aan de slag gaat. In een logboek dat je van ons ontvangt houd je je vorderingen bij. Na 5 sessies vindt een evaluatie plaats en stellen we zo nodig je persoonlijke doelen bij. Na elke loopsessie praten we even na.

De afsluiting

Aan het einde van de cursus ben je in staat om 30 minuten aaneengesloten hard te lopen. Naast het bepalen van je lichamelijke én psychische conditie, staan we stil bij jouw persoonlijke ervaringen. Wat vond je van de cursus? Wat doet het hardlopen met je lichamelijke en psychische conditie? Wat vind je nog moeilijk? We proberen ook even stil te staan bij de periode ná de cursus, omdat je dan op eigen kracht en op regelmatige basis een rustige duurloop moet voltooien. Indien je het moeilijk vindt om alleen te lopen, kan het een aanrader zijn om je na de cursus aan te sluiten bij een reguliere loopgroep bij jou in de buurt.

Wat kost runningtherapie?

Een trainingsprogramma voor een 10-weekse cursus, inclusief intake, kost € 350.
Een sessie duurt 60 minuten.
Als je individueel begeleid wilt worden, dan betaal je € 42,50 per sessie (inclusief intake).

 • De kosten voor runningtherapie worden in de meeste gevallen niet vergoed door de zorgverzekeraar.
 • ONVZ en De Friesland vergoeden op de aanvullende polis runningtherapie tot een bepaald maximum. Kijk goed wat je polis in deze vermeld. Als je twijfelt, bel dan je ziektekostenverzekeraar.
 • Soms kan runningtherapie vergoedt worden als het een onderdeel is van een integraal beweeg- en gezondheidsprogramma.
 • Soms vergoedt je werkgever de kosten (voor een deel) als runningtherapie onderdeel is van je re-integratietraject om terug te keren in het werk of mag je je persoonsgebonden scholingsbudget benutten voor een cursus runningtherapie. Overleg bij twijfel met je werkgever.

Video runningtherapie