Begeleiding bij levensoriëntatie

voor jongvolwassenen die zoekende zijn

Quarterlife crisis

De meeste twintigers en dertigers komen op een punt waarop ze even niet meer weten wat ze met hun leven aan moeten. Van carrière tot relaties; alles wordt in twijfel getrokken en vergeleken met dat van anderen. Herkenbaar? Dan zou je zomaar eens middenin een quarterlife crisis kunnen zitten.  

Een quarterlife crisis is een identiteitscrisis onder twintigers en dertigers die worstelen met levensvragen. Is dit het nu? Wie ben ik? Wat wil ik nu eigenlijk? Vaak hebben ze ogenschijnlijk alles mee. Een relatie, een sprankelende carrière, een woning met een leaseauto voor de deur, een leuk sociaal leven. En tóch is er die onrust.

Oorzaken van een quarterlife crisis

Ons leven en onze identiteit – wie we zijn – wordt minder bepaald door anderen. Het ‘simpele leven’ van een paar generaties geleden, waar je je als vrouw bekommerde om het huis en de kinderen en je als man moest zorgen dat er brood op de plank kwam, is zo simpel niet meer. Je beslist zelf over je eigen leven en dit wordt ook van je verwacht. En ondanks dat dit veel ruimte biedt voor wat je wilt, kan dit je ook onzeker en onrustig maken. Want wat wil je nu eigenlijk? Wanneer leef je een zinvol leven? Wanneer is het goed? Bij veel levensbepalende keuzes staan we er nu alleen voor. Veel twintigers en dertigers voelen dit.

Je bevindt je in het spitsuur van je leven en moet keuzes maken. Keuzes die als bepalend voelen voor de rest van je leven. Een carrière? Een relatie? Samenwonen? Een kind? De twijfel slaat toe. Want hoe weet je nu wat je moet kiezen? En wat nu als je spijt hebt en niet meer terug kan? Toch maar even wachten met al die keuzes? Voor je het weet zit je middenin een quarterlife crisis.

Geen stoornis

Een quarterlife crisis is geen psychologische stoornis. Het is geen psychologisch probleem. Je hébt geen quarterlife crisis, maar je bevindt je ín een quarterlife crisis en moet je zien te oriënteren in een leven vol keuzemogelijkheden. Je loopt met vragen en twijfels rond, maar hebt geen kant en klaar antwoord. Met andere woorden: het is een zingevingsprobleem. Want wat wil jíj in je leven? Wat vind jíj een zinvol leven? Waar leef jíj voor? Het is aan jou om antwoord te geven op deze zogenaamde existentiële vragen. Ze bepalen je identiteit en de richting van je leven.

Kenmerken van een quarterlife crisis

Een quarterlife crisis herken je aan de volgende kenmerken:

  • Worstelen met levensvragen
  • Innerlijke onrust en overmatig piekeren
  • Somberheid, neerslachtigheid
  • Jezelf vergelijken met anderen om na te gaan of je nog op schema ligt
  • Moeite met het maken van keuzes, besluiteloosheid, passiviteit
  • Spanningsklachten: slecht slapen, prikkelbaar, pijn in hoofd, nek en/of rug

Indien je het bovenstaande bij jezelf herkent en er iets aan wilt doen, ben je van harte welkom voor een vrijblijvend gesprek. Neem gerust contact met me op:

06 48 499 567
info@a-letheia.com