Begeleiding bij levensoriëntatie

voor jongvolwassenen die zoekende zijn

Psychosomatische klachten

Het komt vaak voor dat iemand lichamelijke pijn ervaart, zonder dat er sprake is van een zuiver lichamelijke oorzaak. Dit worden psychosomatische klachten genoemd. Psychosomatische klachten ontstaan door een combinatie van lichamelijke kwetsbaarheid en psychische ongemakken. Het laat zien dat lichaam en geest niet gescheiden zijn. Integendeel, ze beïnvloeden elkaar. Psychische ongemakken als aanhoudende stress, onzekerheid en angst, kunnen leiden tot lichamelijke klachten en andersom.

Psychosomatische klachten zijn vaak vage, onbegrepen klachten. De lichamelijke pijn beeld je je niet in. De pijn is echt, maar toch wordt al snel gezegd dat de pijn vast ‘tussen je oren zit’. Dat kan frustrerend zijn. Je mist de erkenning voor je pijnklachten en gaat misschien wel aan jezelf twijfelen. Ben ik soms gek? Hoe kan het toch dat ik die pijn écht voel, maar dat niemand de oorzaak vindt? Vaak laat men een second opinion doen onder het mom van: men heeft vast iets over het hoofd gezien. Helaas kom je vaak bedrogen uit, want ook nu wordt gezegd dat er in principe niets met je aan de hand is. Maar hoe kan dit toch?

Oorzaken van psychosomatische klachten

Psychosomatische klachten ontstaan vaak door aanhoudende stress, emoties en onzekerheid. Voor even houd je dit best vol, maar als de psychische ongemakken maar aanhouden en je niet meer goed kunt ontspannen, kan dit leiden tot onbegrepen lichamelijke klachten. Situaties die deze psychosomatische klachten kunnen triggeren zijn: keuzestress en onzekerheid, relatieproblemen, hoge werkdruk, verlieservaringen en ruzies. Maar wat zijn de symptomen van deze psychosomatische klachten?

Symptomen van psychosomatische klachten

Psychosomatische klachten uiten zich met name in het ervaren van pijn en spanning. Te denken valt aan de volgende symptomen:

  • Pijn in je spieren
  • Pijn in de buik
  • Hoofdpijn en/of migraine
  • Oorsuizen
  • Tintelingen / doof gevoel in je huid
  • (Chronische) hyperventilatie

Psychosomatische klachten houden vaak ook verband met bepaalde lichamelijke syndromen als:

  • CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom)
  • PDS (prikkelbare darm syndroom)
  • Fibromyalgie

Wat kan ik doen aan psychosomatische klachten?

Omdat psychosomatische klachten te maken hebben met een combinatie van lichamelijke kwetsbaarheid en psychische ongemakken, is het wenselijk om lichamelijke én psychische begeleiding te zoeken. Om je lichamelijke pijn aan te pakken, kun je terecht bij een fysiotherapeut. Om je psychische ongemakken als stress, angst en onzekerheid aan te pakken, kun je bij mij terecht. Mijn praktijk is voor een deel gevestigd binnen de praktijk van Fysiotherapie de Vos, wat betekent dat we op het gebied van psychosomatische klachten de handen ineen slaan. Voor advies kunnen we bij elkaar terecht, maar ook kunnen we je helpen bij je lichamelijke én je psychische ongemakken.

Indien je het bovenstaande bij jezelf herkent en er iets aan wilt doen, ben je van harte welkom voor een vrijblijvend gesprek. Neem gerust contact met me op:

06 48 499 567
info@a-letheia.com