Begeleiding bij levensoriëntatie

voor jongvolwassenen die zoekende zijn

Het maken van keuzes

Vind je het moeilijk om keuzes te maken? Ben je steeds aan het wikken en wegen, zonder dat je de knoop weet door te hakken? Heb je last van keuzestress? Je bent niet de enige. Als tiener wordt er al van je verwacht dat je een vakkenpakket kiest op de middelbare school. Later, als je in het jaar van je eindexamen zit, moet je nadenken over je toekomstige opleiding. En dit valt vaak tegen, want wat wil je nu eigenlijk? De keuzes die je als tiener maakt, zijn bepalend voor wie je bent. Nu en in de toekomst. Ze bepalen je identiteit. Maar veel tieners wéten nog niet wat ze willen in het leven. Ze kampen met keuzestress en stellen het maken van keuzes zoveel mogelijk uit.

Oorzaken van keuzestress

Maar niet alleen tieners kampen met keuzestress. Ook twintigers en dertigers vinden het moeilijk om keuzes te maken. Het fenomeen keuzestress is dan ook relatief nieuw. Maar komt dit fenomeen dan uit de lucht vallen? Nee, dat niet. Het heeft alles te maken met de meerkeuzemaatschappij waar we vandaag de dag in leven. Een maatschappij die steeds minder voor je bepaald hoe je moet leven. Bijna alles is een keuze geworden. En ondanks dat deze keuzevrijheid veel mogelijkheden biedt, leidt het ook tot onzekerheid en stress. Want hoe weet je nu wat je moet kiezen? Wat is het goede om te doen? En wat nu als je het verkeerde kiest, heb je dan geen spijt en is het dan niet te laat om nog te switchen? Tieners, twintigers en dertigers moeten met deze keuzevrijheid zien om te gaan. De keuzes die ze moeten maken, zijn bepalend voor hun identiteit. Je bent wat je kiest, maar wie wil je dan zijn? Voor tieners begint dit al op de middelbare school als ze hun vakkenpakket moeten kiezen. Wat je niet kiest, heeft consequenties voor later. Want wat nu als je biologie laat vallen en je later besluit dat je geneeskunde wilt studeren? Een oplossing is om een zo breed mogelijk pakket te kiezen, zodat je nog geen vakken laat vallen en alle opties openhoudt. Maar ondanks dat dit even helpt, schuif je het probleem ook voor je uit, want welke opleiding ga je kiezen als je van de middelbare school komt? Het voor je uitschuiven van keuzes is niet alleen iets waar tieners handig in zijn. Ook twintigers en dertigers doen dit. Ondanks de keuzestress willen ze niet kiezen, want ze weten niet wie ze willen zijn en wat ze willen doen. Tot op het punt dat ze wel móeten kiezen. Dan slaat de paniek toe.

Symptomen van keuzestress

  • Je kunt geen keuzes maken
  • Het maken van keuzes schuif je voor je uit
  • Je kijkt naar anderen om te zien hoe zij het doen
  • Je bent vaak aan het piekeren en aan het wikken en wegen
  • Je hebt last van innerlijke onrust en voelt je gespannen
  • Lichamelijke klachten: pijn in je buik, hoofd of spieren

Indien je het bovenstaande bij jezelf herkent en er iets aan wilt doen, ben je van harte welkom voor een vrijblijvend gesprek. Neem gerust contact met me op:

06 48 499 567
info@a-letheia.com