Begeleiding bij levensoriëntatie

voor jongvolwassenen die zoekende zijn

Burn-out

Daar zit je dan… opgebrand op de bank. Nauwelijks tot iets in staat. Het is alsof je leven stilstaat, terwijl dat van anderen vrolijk verder gaat. Jong ben je, vol levenslust om iets van het leven te maken, maar nu is je energie op. Herkenbaar? Dan zou je zomaar eens een burn-out kunnen hebben.

Een burn-out is een uitputtingsreactie van lichaam en geest op een vaak langdurige blootstelling aan stress. Het zijn met name twintigers en dertigers die vroeg of laat opgebrand raken. Een op de zeven jonge werknemers kampt met symptomen van een burn-out. Maar ook steeds meer tieners gaan gebukt onder de stress.

OORZAKEN VAN EEN BURN-OUT

Laat ik er een paar noemen. Om te beginnen leven we vandaag de dag in een prestatiemaatschappij. Alles moet perfect en het is nooit goed genoeg. We willen een perfect lichaam, de perfecte relatie, cum laude afstuderen en een sprankelende carrière. En dat wordt ook van ons gevraagd. Sociale media houden ons steeds een spiegel voor van een leven dat nastrevenswaardig is. Een leven dat maakbaar is en dat draait om succesvol zijn, om ‘het maken’. Hier zijn we zelf verantwoordelijk voor. Wie je bent, bepaal je zelf. Je bent je prestaties. En als je niet langer aan deze verwachtingen kunt voldoen, dan heb je gefaald en bestaat de kans dat je je minder voelt als zij die het wél maken. Daar komt bij dat we bijna altijd en overal bereikbaar zijn. Andersom kunnen we ook met één druk op de knop zien wat voor fantastisch leven anderen hebben. Je zou er bijna ongelukkig van worden.

Persoonlijkheidskenmerken spelen ook een rol. Het zijn vaak bevlogen, betrokken en loyale werknemers die burn-out raken. Veel mensen raken namelijk burn-out door hun werk. Ze kunnen niet meer voldoen aan de hoge eisen en vaak gaat het samen met (1) een gebrek aan erkenning en (2) een verlies van autonomie.

Het gemis van waardering en het gevoel dat je geleefd wordt, zonder dat je nog de ruimte vindt om tot rust te komen en te ontspannen, kunnen je op een bepaald moment opbreken.

SYMPTOMEN VAN EEN BURN-OUT

Een (opkomende) burn-out kun je aan de volgende symptomen herkennen:

  • Je bent doodmoe en hebt geen zin meer om iets te doen
  • Lichamelijke klachten: hoofdpijn, slapeloosheid, lusteloosheid, hartkloppingen, darmklachten                                en pijn in de maag
  • Je voelt je rusteloos en kunt je niet goed meer concentreren
  • Je bent prikkelbaar en snel emotioneel
  • Last van overmatig piekeren
  • Je hebt het gevoel dat je de controle verliest

Indien je het bovenstaande bij jezelf herkent en er iets aan wilt doen, ben je van harte welkom voor een vrijblijvend gesprek. Neem gerust contact met me op:

06 48 499 567
info@a-letheia.com